joi, 24 septembrie 2009
Trandafirii sunt plante cu o valoare ornamentala deosebita care au cucerit aproape toate gradinile datorita culorilor, parfumului si elegantei florilor. In acest moment, fiecare gradina are macar un trandafir care ne incanta privirile. Trandafirii reprezinta simbolul dragostei, al iubirii si al frumusetii. Cei albi simbolizeaza iubirea pura, cei galbeni gelozia, iar cei rosii iubirea pasionala. Frumusetea florilor este pusa in evidenta numai daca regele gradinilor este bine amplasat in gradina. Aceste minunate plante sunt arbusti erecti, urcatori sau taratori cu inaltimi cuprinse intre 0,3 si 5 m, in functie de specie si varietate. Tulpinile sunt acoperite cu ghimpi, frunzele sunt imparipenat compuse, lucioase sau mate. Florile sunt solitare sau inflorescente foarte variate ca marime, forma, culoare si parfum. Infloresc o singura data (trandafiri neremontanti) sau continuu (trandafiri remontanti). Fructele (macese) sunt foarte decorative prin forma, coloritul si abundenta lor. In gradini, trandafirii se pot planta ca plante izolate sau in grupuri, pot fi palisati pe treiaje sau pergole (trandafiri cataratori), in vase si jardiniere.(trandafiri pitici).
Trandafirii sunt organizati in mai multe grupe:
Trandafiri pentru parcuri si gradini, trandafiri de gradina pentru flori taiate, trandafiri pentru ghivece, trandafiri urcatori si semiurcatori, trandafiri cu trunchi (trandafiri altoiti in coroana). Toate aceste grupe au foarte multe soiuri si varietati cu o gama foarte variata de culori.
Pentru a avea plante sanatoase si cu inflorire continua trebuie sa tinem seama de urmatoarele:
- Calitatea trandafirilor trebuie sa fie foarte buna (nu cumparati trandafiri bolnavi, uitati-va cu atentie sa nu aiba frunzele sau florile atacate de diferite boli sau daunatori).
- Trandafirii cu radacinile nude (fara pamint) se vand individual sau la legatura. Acestia se planteaza toamna sau primavara devreme. Inaintea plantarii trandafirii se fasoneaza (se taie din virful radacinilor ) se mocirlesc (pamint, apa), se planteaza si se acopera cu un strat de pamint (musuroi ) pana primavara.
- Trandafirii in containere (ghivece) se vind de primavara pana toamna si se pot planta in zilele cu temperaturi de peste 0 grade.
- Amplasarea trandafirilor in plin soare, aceasta fiind o conditie esentiala in ceea ce priveste cresterea si inflorirea.
- Solul trebuie sa fie bogat in humus, usor, reavan cu un ph de 5,5-7,5.
- Cerintele fata de apa sunt moderate, fiind mai mari in timpul cresterii lastarilor si a infloririi.
- Cerintele fata de caldura sunt diferite in functie de grupe.
- Aplicarea de ingrasaminte este necesara atat toamna (gunoi de grajd ), cat si in perioada de vegetatie (din 2 in 2 saptamani ingrasaminte pentru trandafiri solide sau lichide).
- In perioada de inflorire este obligatorie taierea florilor uscate, pentru a stimula o noua inflorire.
Inmultirea trandafirilor se face atat prin altoire, cat si prin butasire. Altoirea este una dintre cele mai folosite metode pentru soiurile de trandafiri. Ca port-altoi se folosesc specii spontane. Butasirea se poate face atit in verde (in lunile iunie-iulie ), cat si in uscat .
FAINAREA - este cea mai intalnita boala la trandafiri; ea se manifesta prin pete neregulate de culoare albicioasa, care apar pe frunze pe ambele fete. Pe masura ce atacul avanseaza, frunzele sunt acoperite total, se ingalbenesc, se usuca si cad. Pe bobocii florali se manifesta sub forma unei pasle albicioase, iar la un atac puternic acestia nu se mai deschid. Pentru combatere se indeparteaza si se ard lastarii puternic atacati. Rezultate bune se obtin folosind unul din produsele: Rubigan 0,05%, Systhane 12 e 0,05% Shavit 0,05%.
RUGINA - boala se manifesta pe toate organele plantei: frunze, ramuri, pedunculi florali si muguri, prin aparitia unor pustule de culoare portocalie. Netratata, ciuperca poate sa ierneze iar primavara produce noi infectii. Toamna se aduna ramurile si frunzele puternic atacate si se ard pentru a distruge sursa de infectie. Rezultate bune se obtin si cu unul din produsele: Saprol 0,15%, Dithane m 45-0,2%, Systhane 12 E 0,05%
PATAREA NEAGRA - pe frunze apar pete de culoare neagra, vizibile pe partea superioara. Tesuturile din dreptul petelor se ingalbenesc si frunzele cad. Pentru combatere se fac tratamente cu: Rubigan 0,05 %, Dithane M 45, Bravo 500, Bavistin 0,05%. Tratamentele se fac odata cu aparitia primelor simptome.
PAIANJENUL ROSU - apare in primaverile si verile secetoase. Larvele si adultii afecteaza aparatul foliar localizandu-se pe partea inferioara a frunzelor. Frunzele atacate isi pierd culoarea, lastarii se dezvolta incet iar bobocii florali nu se mai deschid. Se fac tratamente la aparitia daunatorului cu unul din produsele: Neuron 500 EC 0,08%, Omite 57 E 0,1%, Demitan 20 SC.
PADUCHELE VERDE - ataca frunzele, lastarii, tijele si bobocii florali. Apare primavara, se inmulteste rapid si invadeaza toate organele plantei. Plantele atacate isi pierd vigoarea, florile se deschid greu si se deformeaza iar frunzele se alungesc si devin subtiri. Se fac tratamente la semnalarea atacului cu unul din produsele: Mospilan 20 sp 0,125%, Fastac 10 EC 0,02%. Protectia peste iarna prin musuroire este necesara pentru a feri trandafirii de inghet. Trandafirii cu coroana se protejeaza cu paie, rogojini si pungi de hirtie.
Fiind o planta usor de intretinut si cu cerinte moderate fata de conditiile de mediu, trandafirul nu trebuie sa lipseasca din gradini.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu