joi, 3 septembrie 2009

Ficus-Ficus Elastica


Ficusul este una dintre cele mai raspandite plante de apartament. Frunzele sale sunt foarte apreciate pentru forma, marimea si culoarea lor.

Planta este lemnoasa, mai mult sau mai putin ramifcata in functie de specie si de faptul daca i s-au aplicat taieri.

Manifesta exigente mari fata de lumina. La insuficienta luminii, frunzele apar la distante mari, iar efectul decorativ este mult redus.

Ficusul trebuie tinut iarna in camera cea mai luminoasa si cat mai aproape de fereastra, iar vara se are grija sa se fereasca de soarele prea puternic din timpul pranzul lui.

Temperatura optima pentru mentinerea calitatilor plantei este de 18-20°C. Iarna trebuie sa i se asigure cel putin 12-13°C.

Ficusul este foarte sensibil la variatiile bruste de temperatura, cand are loc caderea frunzelor.

Planta consuma apa multa, dar intre udari se lasa sa se usuce putin pamantul. Excesul de apa este foarte daunator si este cauza pentru caderea frunzelor si chiar a pieirii plantei.

Substratul trebuie sa fie acid si bogat in materie organica. El poate fi alcatuit din pamant de gradina, mranita, turba si nisip in parti egale.

Fertilizarea cu must de balega - (1 parte la 10 parti apa) sau cu ingrasaminte minerale in concentratie de 0,1-0,2%, se aplica numai primavara si vara, de 1-2 ori pe luna.

in fiecare an, la sfarsitul iernii, se inlocuieste pamantul de la suprafata.

Transplantarea nu se executa prea des. Primavara se pot aplica taieri de scurtare a tulpinii si ramificatiilor ei.

Este bine de stiut ca nu suporta curentul de aer, situatie in care isi poate pierde frunzele.

Ficusul se inmulteste prin butasi de varfuri care pot fi inradacinati si in sticle cu apa. De asemenea, sunt folositi si butasii de fragmente de lastari, cu 1-3 noduri.

Intruca planta contine latex este bine ca dupa taiere, butasii sa se tina in apa calda (30-35°C), timp de 10-15 minut.

Ficusul poate fi inmultit si prin marcotaj aerian.

Niciun comentariu: