joi, 24 septembrie 2009

Ochiul boului - Callistephus


Florile acestei plante pot si simple sau „batute”. Pot avea diverse culori precum: alb, roz, rosu, mov etc. Din punct de vedere al formei florilor, soiurile de ochiul boului sunt diferite, avand florile asemanatoare cu ale margaretei, bujorului, crizantemei etc.

Dupa inaltime putem vorbi de soiuri inalte, mijlocii sau pitice. Cele inalte se pot folosi si pentru flori taiate, iar cele pitice se pot cultiva si in ghivece.

Referior la inmultire, ca planta anuala , semanatul se face in martie-aprilie in rasadnita ( daca mediul in care se afla are in jur de 18-20 de grade, rasare in decurs de 15-20 de zile). Plantatul in teren deschis se face dupa ce a trecut pericolul brumelor. Plantarea se face la o distanta de 20-50 de centimetri intre plante.


Locul ales pentru cultivarea acestei plante trebuie sa fie insorit si ingrasat din toamna cu gunoi descompus. Trebuie retinut ca ochiul boului nu suporta ingrasarea directa, cu gunoi proaspat, deoarece acest lucru sensibilizeaza planta la diverse boli.

Este considerata o planta iubitoare de apa, insa este necesar ca apa sa nu balteasca. Un alt amanunt care trebuie retinut in aceasta privinta: udarea sa se faca numai dimineata sau seara, deci nu pe arsita. Este bine ca in timpul vegetatiei sa se faca 1-2 ingrasari cu ingrasaminte chimice dizolvate in apa (3-4 grame la 1 litru de apa) sau imprastiate pe sol


Inainte de efectuarea prasitului (pentru suprafata de 1 m2 se pot folosi circa 30 g azotat de amoniu si 50 g superfosfat). Pentru a se obtine flori de dimensiuni mari, este indicat sa se indeparteze o parte din bobocii laterali.

Niciun comentariu: